dinsdag 3 april 2012

25.05.2006 Royal Cappellen - Olympic Charleroi 1-4
Soms heb je van die dagen dat je je verveelt en niet weet wat je moet doen. Hemelvaartsdag in 2006 was zo’n dag. Op msn zaten twee vrienden van me die hetzelfde hadden. Na wat op internet gezocht te hebben zagen we dat er in België gewoon gevoetbald werd in de verschillende eindrondes. We kozen voor de dubbel Cappellen – Olympic Charleroi(return halve finale, eindronde 3e klasse) en VW Hamme – KVSK United(eindronde 2e klasse).

Met de auto haalde ik Lon en Arjen op en nog geen 2 uur later waren we bij het stadion van Royal Cappellen, stadion Jos van Wellen. Het stadion bestaat uit een overdekte tribune aan de lange zijde. In het midden van deze tribune zijn de zitplaatsen en aan de zijkanten ervan overdekte staantribunes. Achter het zitgedeelte is de kantine gevestigd, met prima uitzicht op het veld. Aan de overkant is een lage onoverdekte staantribune, welke gereserveerd was voor de fans uit Charleroi. Achter één kant van het doel is een kleine verhoging en achter de andere kant is een reclamewand gevestigd.

Royal Cappellen, met stamnummer 43, werd in 1906 opgericht als afscheiding van Victoria FC, een andere club uit het plaatsje. De club ten noorden van Antwerpen heeft nooit een grote rol van betekenis gespeeld in het Belgische voetbal. Wel heeft en nog enkele seizoenen in de 2e klasse van België gespeeld. Één van de bekendste voetballers die het shirt van de rood-gelen heeft gedragen is de Nederlander Michel van de Korput.

De tegenstander, Olympic Club de Charleroi(stamnummer 246), werd in 1911 opgericht.
In 1937 wist het te promoveren naar de 1e klasse van België, waar het in 1947 2e werd achter RCS Anderlechtois. Vanaf het seizoen 1947/48 kreeg de club in de 1e klasse te maken met buurman Royal Charleroi SC. In 1955 degradeerde de club naar de 2e klasse, om na een seizoen weer terug te keren. In de seizoenen er na kon het geen vuist maken in de 1e klasse en in 1963 degradeerde de club weer naar de 2e klasse.

Buiten de seizoen 1967/68 en 1974/75(beide seizoenen in de 1e klasse) speelde het tot 1981 onafgebroken in de 2e klasse. In 1981 degradeerde de club naar de 3e klasse en 3 jaar later zelfs naar de 4e klasse. Na 2 seizoenen promoveerde de club weer naar de 3e klasse. In 1995/96 wist de club weer naar de 2e klasse te promoveren, maar ze hielden het er maar één seizoen vol. Sindsdien speelt de club in de 3e klasse.

In 2000 fuseerde de club met RA Marchienne en werd de clubnaam verandert in Royal Olympic Club de Charleroi-Marchienne. De clubkleuren van de club zijn zwart-wit, evenals die van stadsgenoot Royal Charleroi SC.

Er stond vandaag nog aardig wat op het spel, want de heenwedstrijd in Charleroi was in een brilscore geëindigd. De winnaar zou de week erna in de finale uitkomen voor promotie naar de 2e klasse. Uit Charleroi waren een paar honderd supporters het team achterna gereisd om Les Dogs te ondersteunen. Op de thuistribunes waren ongeveer 1.000 tot 1.500 fans aanwezig.

Charleroi nam meteen het initiatief en na 9 minuten wist de spits van Charleroi een pingel te versieren en deze werd feilloos ingeschoten, 0-1. Groot feest in het gastenvak en het team kwam de rest van de 1e helft niet meer in de problemen.

Wij zaten ondertussen al achter het glas in de kantine om de wedstrijd van daar met een pintje te bekijken. In de rust zochten we de toiletten op. Het was vrij druk en Lon zag dat één van de toiletten vrij was en ging daar in. Binnen 2 seconden was hij er alweer uit. Een voorganger was zo creatief geweest om de muren te versieren met zijn uitwerpselen, apart volkje die Belgen……. Dat beloofde nog wat vandaag….

We lieten de kantine voor wat het was en zochten ons stekkie van de 1e helft achter het doel weer op. De 2e helft kwam Olympic Charleroi niet meer in de problemen en ze bouwde de voorsprong uit naar een 0-2 voorsprong. Uiteindelijk eindigde de wedstrijd in een 1-4 overwinning voor de Walloniërs, waardoor zij zich hadden geplaatst voor de finale van de eindronde van de 3e klasse.

Wij gingen vlak voor het einde van de wedstrijd weg om op zoek te gaan naar Hamme voor onze 2e wedstrijd van de dag.

Statistieken:
Datum: 25 mei 2006
Wedstrijd: Royal Cappellen – Olimpic Charleroi 1-4
Doelpunten: ?
Competitie: halve finale eindronde 3e klasse(België)
Stadion: Stadion Jos van Wellen, Kapellen(Bel)
Toeschouwers:  ?
Entree: € 10,=

Foto’s:


Geen opmerkingen:

Een reactie posten