dinsdag 4 oktober 2011

13.09.2008 Borussia Dortmund - Schalke 04 3-3

Hier regiert S04......... Toch Niet!

Afgelopen zaterdag was het dan zover, de Ruhrpottderby, Kohlenpottderby, Revierderby of hoe ze deze derby nog meer noemen stond op het programma. Het is in ieder geval de clash tussen de Duitse grootmachten Borussia Dortmund en Schalke 04. Het was zover, eindelijk zou ik dan eens een wedstrijd in het grote Westfalenstadion bezoeken en dan ook nog eens tijdens deze derby, misschien wel de mooiste derby van Duitsland.

Tegen het eind van de ochtend vertrokken we vanuit Almelo naar Dortmund. In de buurt van Dortmund staan al grote borden aangegeven hoe de weg te volgen naar de Westfalenhallen en deze volgde wij dan ook. Op een gegeven moment komt er een afslag Dortmund en als je rechtdoor gaat op de snelweg, dan ga je richting Frankfurt en andere wijken van Dortmund. Ik dacht zie geen bord staan van de Westfalenhallen, dus we gaan mooi rechtdoor. Mijn vriendin zei nog: "moeten we er hier niet af?". Waarop ik antwoordde dat ik geen bord van de Westfalenhallen zag. We reden langs de afslag en in ene stond voorbij de afslag een bord Westfalenhallen…………….

De eerstvolgende afrit gekeerd en weer terug gereden, nu dacht ik mooi pakken we die afslag, maar deze afslag was dus mooi gesloten………. We zijn maar rechtdoor gereden richting Dortmund Hafen en ik dacht, dan gaan we wel via het centrum. Dat we Dortmund Hafen inreden zagen we in ene een bord "Borussia Dortmund P+R". We besloten om daar dan maar de auto te parkeren. Naast deze gratis parkeerplaats was de U-bahn gevestigd en hier kan je de metro richting het stadion pakken. Ik vroeg aan een paar Dortmund supporters of de metro rechtstreeks naar het stadion ging, maar op Dortmund Hbf moest er overgestapt worden. Hier was het zo druk, dat we besloten om de taxi te pakken vanaf Hbf. Na een korte rit werden we vlak bij het stadion afgezet.

Nu moesten de kaarten nog worden opgehaald. Als je kaarten vanuit het buitenland besteld worden deze niet verzonden, maar kan je deze vanaf 2 uur voor de wedstrijd ophalen bij een kassa. Dit was ook zo geregeld en we besloten om het stadion in te gaan. Voor onze ingang stonden tientallen ultras van Dortmund, Schalke fans lastig te vallen. Het was nog 7 kwartier voordat de wedstrijd zou beginnen, dus we konden zo doorlopen. Éénmaal boven haalden we eerst een bratwurst en wat te drinken. Daarop liepen we naar de tribunes om deze te betreden. We dachten we zullen wel één van de eersten in het stadion zijn, maar op de beruchte Südtribune tegenover ons stonden al honderden supporters. Een uur voor de wedstrijd was deze tribune al nagenoeg vol, echt een geweldig gezicht! Ook op onze tribune was het aardig druk, we zaten links van het uitvak, maar om ons heen zaten ook vele supporters die Schalke een warm hart toedragen. Ik denk dat er toch wel rond de 15.000 Schalke fans in het stadion zaten.

Op een gegeven moment betreden de spelers van Schalke het veld voor de warming-up en worden verwelkomd met een striemend fluitconcert. Een paar minuten later betreden de spelers van Dortmund het veld. Een orchie van geluid, komt van de Südtribune af en nu wordt me duidelijk wat ze bedoelen met 'der Gelbe Wand'! De shawltjes, banieren en vlaggen gaan de lucht in en daarbij moedigen de supporters vocaal hun spelers aan. In het stadion staan 2 beeldschermen, hierop is Dortmund debutant Lee(voormalig voetballer van PSV en de Spurs) te zien. Zijn gezichtsuitdrukking was echt geweldig om te zien op de beeldschermen! Vol ongeloof en bewondering keek hij naar de Südtribune en één van zijn collega's valt hem lachend bij. Zoiets heeft hij waarschijnlijk nog nooit meegemaakt. Ook de Schalke aanhang laat goed van zich horen, dus de sfeer zit er al heerlijk in.

De spelers verlaten inmiddels het veld om zich klaar te maken voor de wedstrijd en nu wordt het veld betreden door een 30-tal Dortmund fans die een beetje met vlaggen staan te zwaaien. Nagenoeg iedereen zit al op zijn plek en kan de wedstrijd wat mij betreft beginnen. Niet veel later zal dit ook het geval zijn. De spelers worden tijdens hun opkomst verwelkomd, door hun fans en ik voel de vibraties van het geluid gewoon op mijn benen. Bizar gewoon!!!! Helaas geen mooie tifo actie van Dortmund kan, waar ik wel op hoopte. Dit moet, mijns inziens, helemaal een prachtig gezicht zijn. Misschien dat dit net als vorig seizoen verboden is door de plaatselijke politiecommissaris.

Het publiek heeft er in ieder geval zin in en na het eerste fluitsignaal blijkt ook dat de spelers dit hebben. De teams zijn in de openingsfase aan elkaar gewaagd en in een hoog tempo golft de wedstrijd op en neer. Ook de overtredingen zijn niet van de lucht, 2 Schalke spelers krijgen een laatste waarschuwing en de eerste 'grove' overtreding van een Dortmund speler is meteen geel waard volgens de man in het zwart. De toon is gezet, want het het Dortmund publiek had verwacht dat hun speler er ook met een waarschuwing van af zou komen.

In de 17e minuut wordt de bal het strafschopgebied van Dortmund ingewerkt en één van de Dortmund verdedigers krijgt de bal op zijn hand, penalty! Farfan laat zich dit buitenkansje niet ontnemen en laat de keeper van Dortmund kansloos, 0-1! Het overgrote gedeelte op de Nordtribune, waar ik op zat, is uitzinning van vreugde. De spelers en het publiek van Dortmund zijn na dit doelpunt van slag en de Schalke spelers nemen het heft in handen. Dortmund komt er amper meer aan te pas en in de 39e minuut wordt het terecht 0-2 door Rafinha.

De 2e helft heeft het zelfde spelbeeld als na de 0-1 en 10 minuten na rust wordt het zelfs 0-3 door een kopbal van Westermann. Dortmund is volledig machteloos tegen dit ontketende Schalke en Dortmund dreigt op de slachtbank te worden gelegd. Het ziet er naar uit dat Schalke Dormtund ontzettend gaat vernederen in eigen stadion en in dit tempo kan het weleens 0-5, 0-6 of zelfs 0-7 worden. De supporters van Schalke weten niet wat ze mee maken. Waarschijnlijk hadden ze niet zo'n makkelijk middagje verwacht en uit duizenden kelen wordt gescandeerd: "Hier regiert S04!"

Ik zeg nog voor de grap tegen mijn vriendin het kan nog, FC Eindhoven maakte vorige week in de 2e helft ook nog een 0-3 achterstand goed tegen AGOVV Apeldoorn. Niet veel later zei ik dat ik het wel leuk zou vinden als Dortmund nog een keer scoort, want die Südtribune wil ik wel zien juichen.

Niet veel later word ik op mijn wenken bedient, Subotic kopt uit een corner de bal achter Fährmann 1-3. Het publiek juicht, maar het komt niet over of ze er nog in geloven. Ook aan de houding van de spelers is niet af te zien dat ze er weer in geloven met nog 23 minuten op de klok. En terecht overigens, maar nog geen 3 minuten later krijgt invaller Alexander Frei de bal buiten de 16 van Schalke aangespeeld en hij haalt verwoestend uit met zijn links en de bal verdwijnt in de kruising, 2-3!!! Het Dortmund publiek ontploft en alles wat Dortmund is gelooft er weer in! De spelers van Schalke weten niet wat ze mee maken en in de 73e mag Pander van Schalke 04 eraf met zijn terechte 2e gele kaart. Een paar minuten later mag Ernst hem vergezellen onder de douche, want ook hij mag er af met zijn 2e gele kaart.

Schalke staat nog met 9 man op het veld en Rutten neemt maatregelen om de 3 punten toch mee naar Gelsenkirchen. Vlak voor de 2e rode kaart haalt hij Farfan naar de kant en mag Höwedes de 3 punten verdedigen en vlak na de 2e rode kaart haalt Rutten aanvaller Asamoah naar de kant en voor hem komt Kobiashvili in de plaats.

Schalke verdedigt voor wat het waard is en de 11 van Dortmund zijn naarstig op zoek naar de gelijkmaker. De tijd tikt weg en de druk wordt steeds meer opgevoerd door de Dortmund spelers. Het stadion zit vol spanning, heerlijk! In de 89e minuut een voorzet van rechts en ik zit dan wel aan de overkant, volgens mij kwam deze op de hand van de Schalke speler in het strafschopgebied. Ik kon niet zien of het al, dan niet opzettelijk was. De spelers van Dortmund, worden gek, appeleren voor hands en de scheidsrechter fluit, penalty! Alles wat Schalke is wordt helemaal gek van ongeloof en het Dortmund publiek is uitzinnig. Frei schiet de strafschop er feilloos in, 3-3! In de blessuretijd is er een opstootje tussen enkele spelers en meteen blaast de scheidsrechter voor het einde van de wedstrijd en wat een wedstrijd. Hier zat echt alles in! Dit was echt een geweldige derby!!!

Na de wedstrijd liepen we naar het pleintje waar we met de taxi waren afgezet, want hier zouden na de wedstrijd ook de taxi komen. Het was een zeer chaotische bedoening. Dat we op de taxi stonden te wachten zagen we een groep van, ik denk 300 ultras van Dortmund voorbij komen. Na een tijdje wachten hadden we gelukkig een taxi. We zouden ons meteen naar de parkeerplaats laten brengen, waa ronze auto stond. Het was stapvoets rijden voor onze taxichauffeur en na een meter of 400 kwamen we bij een kruispunt, waar allemaal bussen stonden. Hier kwamen we de groep ultras ook weer tegen en het zag er allemaal chaotisch uit. Opeens stonden we met de taxi tussen deze groep in en zagen we dat er Schalke supporters werden aangevallen. Onze taxichauffeur werd wat geïrriteerd en begon te claxonneren en armgebaren te maken dat ze opzij moesten. Niet echt snugger, want nu stonden er een paar dreigend om onze taxi heen. Uiteindelijk gebeurde er niks, de taxichauffeur zag een gaatje en reed door de groep heen. Niet veel later werden we bij onze auto afgezet en rond 8 uur waren we weer in Almelo.

Voor een ieder die in de toekomst de kans krijgt om deze wedstrijd te bezoeken, DOEN!!! Wat een geweldige derby is dit zeg, de klassieker in Nederland tussen Ajax en Feijenoord kan aan dit affiche absoluut niet tippen!


Statistieken:
Datum: 13 september 2008
Wedstrijd: Borussia Dortmund – Schalke 04 3-3
Doelpunten: 20. 0-1 Farfan(strafschop), 39. 0-2 Rafinha, 54. 0-3 Westermann, 67. 1-3 Subotic, 70. 2-3 Frei, 89. 3-3 Frei(strafschop)
Competitie: Bundesliga, Duitsland
Stadion: Westfalenstadion, Dortmund
Toeschouwers:  80.552(uitverkocht)
Entree: € 41,50

Foto’s:
Geen opmerkingen:

Een reactie posten