donderdag 24 november 2011

09.09.2006 Westfalia Herne - Erzgebirge Aue 1-2In Duitsland staan nog heerlijke oude bakken en soms doet zich de gelegenheid voor om een wedstrijd in zo een stadion te bezoeken in een sfeervollere ambiance dan normaal. Deze kans deed zich ook in de zomer van 2006 voor. Westfalia Herne had zich het seizoen ervoor geplaatst voor de DFB-pokal door een Verbandspokal te winnen.

In de eerst ronde mocht Westfalia Herne het thuis opnemen tegen 2. Bundesliga club Erzgebirge Aue. De wedstrijd zou gespeeld worden in het stadion van Westfalia Herne, Stadion am Schloss. Wedstrijden als deze trekken meestal toch behoorlijk wat meer publiek(gemiddeld komen er nog geen 500 toeschouwers op thuiswedstrijden van Herne af), dus ging ik met 3 vrienden naar deze wedstrijd in de eerste ronde van de Duitse beker.

Na een voortvarende rit waren we nog geen 2 uur later bij het stadion. Herne is een stad in het Rührgebeid, dus goed bereikbaar is vanuit Nederland. We waren ruim op tijd bij het stadion, maar het was toch al redelijk druk rondom het stadion. Na jaren ploeteren stond er dan ook een leuk duel op het programma. Daarnaast was het deze dag heerlijk weer. Genoeg ingrediënten voor een leuke voetbalmiddag.

Na de ingangscontrole overleefd te hebben konden we het stadion betreden. Het stadion am Schloss, gebouwd in 1932, bestaat uit één overdekte zittribune daarnaast is het veld omzoomd met onoverdekte staantribunes. Het stadion ligt prachtig gelegen aan de rand van een park. Als je de onoverdekte staantribune oploopt zijn er tal van stands waar je versnaperingen kan kopen. Dit zag er nogal kolderiek uit en het leek of je langs een nostalgische braderie liep.

Om de tijd te doodden genoten wij van het heerlijke weer en de bratwursten. Onderwijl stroomde het publiek binnen en uiteindelijk bleef de teller op 7.000 toeschouwers staan. De opkomst uit Aue viel mij persoonlijk wat tegen. Ik schat dat het er zo een 200 tot 250 zijn geweest. Zoals in Duitsland gewoonlijk is liepen er weer een aantal bijzondere figuren tussen. Malle hoedjes op, oude spijkerjacken waren uit de kast getrokken en we zagen zelfs een persoon met zijn badjas aan in de kleuren van de thuisclub.
De supporters van Herne hadden een tifo actie bedacht. Bij spelersopkomst moest er een groot wit-blauw doek over de hoofden gaan op de hoofdtribune. Deze actie werd te vroeg ingezet en ze wilde dit snel opnieuw doen bij de spelersopkomst, maar dit ging dus niet helemaal goed. De spelers stonden al lang en breed op het veld toen het doek over de hoofden ging. Verder bleek de cameraman aan de lange zijde te dicht op het veld te zitten en hij moest wat naar achter. Nadat dit gebeurd was ging de materiaalman nog even de lijn op dat gedeelte opnieuw kalken. Ow ja…. De wedstrijd was ondertussen al begonnen.

Het was een typische bekerwedstrijd waarbij de “grote” club het “kleine” clubje wel even dacht op te rollen. De voetballers van Herne dachten hier anders over en roken hun kans. Het was vrij warm deze dag en daardoor was het tempo niet hoog. Daarnaast was het ook vrij slordig, maar wel weer spannend. Een bekerkrakertje dus.

De eerst helft kwam Aue goed weg, want de thuisclub had een paar goede mogelijkheden. Echter wisten ze deze ook vakkundig om zeep te helpen. Met een brilscore werd de rust opgezocht.

De 2e helft kwam Aue vrij snel op voorsprong en nu dachten ze het helemaal rustig te kunnen uitspelen. Herne vocht wat voor wat het waard was, maar ze hadden de 1e helft flink met hun krachten gesmeten. De thuisclub wist minder kansen te creëeren, maar ze bleven maar gaan. 10 minuten voor tijd werd hun werklust beloond en werd de gelijkmaker gescoord. Het stadion ontplofte!

Iedereen voelde dat er een stunt in de lucht hing, maar 3 minuten later stelde Aue orde op zaken en scoorde de 1-2. Deze keer gaven ze het niet meer uit handen en Aue bereikte met meer geluk dan wijsheid de volgende ronde.

Het was een leuke middag in een heerlijk oud stadion. Voor degene die het stadion nog niet bezocht hebben is het zeker een aanrader en hopelijk spelen ze snel weer tegen een aantrekkelijke tegenstander.

Statistieken:
Datum: 9 september 2006
Wedstrijd: Westfalia Herne – Erzgebirge Aue 1-2
Doelpunten: 48. 0-1 Siradze, 81. 1-1 El-Nounou 84. 1-2 Schäfer
Competitie: DFB-pokal, 1e ronde(Duitsland)
Stadion: Stadion am Schloss, Herne(Duitsland)
Toeschouwers:  7.000
Entree: € 9,=

Foto’s:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten