dinsdag 4 oktober 2011

09.08.2008 SC Paderborn 09 - FC Augsburg 2-4(na strafschoppen)

De 2e wedstrijd die we dit seizoen in Duitsland zouden bezoeken bracht ons naar de Westfaalse stad Paderborn. 3. Liga club SC Paderborn 07 zou het thuis in de 1e ronde van de DFB-pokal opnemen tegen 2. Bundesligist FC Augsburg. De wedstrijd zou gespeeld worden in het gloednieuwe stadion van SC Paderborn, de Paragon Arena, welke plaatsbiedt aan 15.000 toeschouwers.

Het was de bedoeling om de wedstrijd Eintracht Nordhorn - Werder Bremen voor de 1e ronde van de DFB-pokal te bezoeken, maar deze wedstrijd was helaas in no-time uitverkocht. Omdat ik geen idee had of er een grote opkomst zou komen, heb ik een week voor de wedstrijd 2 kaarten besteld via de officiële site van de club. Op de site was verder te lezen dat de kaarten niet zouden worden opgestuurd naar adressen in het buitenland, maar deze bij een kassa zouden worden klaargelegd. De kaarten waren geregeld, dus daar hoefden we ons niet meer druk om te maken.

Zaterdag, zo rond het middaguur, vertrokken we vanuit Almelo richting Paderborn. Na een autorit van iets meer 2 uur parkeerden we onze auto op één van de parkeerplaatsen in het centrum van Paderborn, om daar wat rond te lopen en ene hapje te eten. De stad heeft haar naam te danken aan de korste rivier van Duitsland de Pader. Deze rivier heeft verschillende bronriviertjes door de stad en heeft ca. 200 bronnen en bron betekent in het duits born. Vandaar de stadsnaam Paderborn.

De stad Paderborn is één van de snelstgroeiende steden van Duitsland en heeft dit vooral te danken aan de IT-bedrijven die in Paderborn gevestigd zijn. In de 2e wereldoorlog is 85% van de stad gebombadeerd, ondanks de bombardementen zijn er toch een aantal bezienswaardigheden, zoals het stadhuis, de paderborner dom en het gymnasium gebouw wat vlak bij het stadhuis is gevestigd. Dit laatste is echt een werkelijk prachtig gebouw!

Na wat rondgelopen te hebben door de stad zochten we een restaurantje op waar we wat zouden eten en drinken. Na verloop van tijd kwam er een man het restaurant binnen, bestelde wat en knoopte een gesprek met me aan. Dit bleek de voormalige president van Paderborn SC te zijnen vertelde nog het één en ander over de plaatselijke trots. Toch wat achterdochtig, dus heb ik de beste man nog op google gezocht of het klopte maar ik kon geen foto van de beste man vinden of namen van voormalige voorzitters/presidenten van Paderborn)

Na ons vroege diner, maakte we ons klaar om naar het stadion te gaan. Op de heenweg zagen we het stadion al langs de snelweg liggen, dus we wisten hoe we er naartoe moesten rijden. Bij het stadion aangekomen werden we de ruime parkeerplaats op geleid bij het stadion. Genoeg ruimte om je auto rondom het stadion te parkeren en het is nog gratis ook.

Van buiten ziet het stadion er indrukwekkend uit en na wat plaatjes te hebben geschoten liepen we naar de kassa waar onze kaarten klaar zouden liggen. Omdat we erg vroeg waren was ik meteen aan de beurt en ik zei dat ik kaarten via internet had besteld, maar er lagen dus geen kaarten..... Na wat heen en weer gebel van de persoon achter de kassa, bleken onze kaarten op het secretariaat te liggen. We moesten nu via de VIP-ingang naar het secretariaat, waar een vrouwelijke medewerkster onze kaarten had. Bij het secretariaat aangekomen melde ik me bij de desbetreffende medewerkster en deze vertelde me dat er een man naar de VIP-ingang was gegaan met onze kaarten. Zij die man bellen en die bleek met de kaarten naar de kassa te zijn gelopen.... Na een paar minuten was hij weer op het secretariaat en hadden wij eindelijk onze bestelde kaarten en konden we het stadion in.

Voordat we het stadion ingingen wilde ik nog even snel de fanshop in, welke naast de VIP-ingang is gevestigd. Voordat we daar naar binnen gingen zag ik dat deze open was, maar we liepen er nu langs en nu was de fanshop in ene gesloten.

Nu gingen we maar het stadion in en gelukkig zat onze ingang aan de goede kant van het stadion, zodat we niet weer hoefde om te lopen. Achter de stewards, die je fouilleren staan tafels, waarop programmaboekjes liggen, die je zo mee kan nemen. Ook lag er nog eens stapel seizoensgidsen, dus ook hiervan pakten we er eentje mee. We liepen door en zochten meteen onze plaatsen op.

We zaten aan de lange zijde op vak S. Het stadion ziet er erg apart uit van binnen. Het stadion is geheel overdekt, met aan de lange zijden zittribunes en achter de goals staantribunes. Aan de ene kant staat de harde kern van Paderborn SC en aan de overkant is de helft van de staantribune gereserveerd voor de fans van de gasten. Ook is er een zittgedeelte geresveerd voor fans van de gasten. Achter de hoogste rij zittplaatsen staat een soort muur van een meter of 4 hoog en dan begint de overkapping, dit ziet er toch wel apart uit.

Mocht je zelf een keer besluiten om naar een wedstrijd in de Paragon Arena te gaan en je wilt zitten, neem dan kaarten voor rij 9 of lager, want tussen rij 9 en 10 zijn om de zoveel meter staaldraden geplaatst voor de dakcontstructie.

Wij waren inmiddels klaar voor de wedstrijd tussen de kampioenskandidaat van de 3. Liga SC Paderborn en degradatiekandidaat van de 2. Bundesliga FC Augsburg. Beide clubs zijn geen grote namen in het Duitse voetbal.

SC Paderborn 07 is in 1985 onstaan als fusieclub, uit de clubs Tus Schloss-Neuhaus en FC Paderborn. Na 20 jaar wist de club te promoveren naar de 2. bundesliga, waar het 3 seizoenen in uitkwam. Afgelopen seizoen wist de club zich niet te handhaven en degradeerde het naar de nieuw gevormde 3. Liga.

Sinds de invoering van de Bundesligen in 1963, is FC Augbsurg nog nooit uitgekomen op het hoogste niveau in het Duitse voetbal. De club is vooral in de Duitse 3e divisie uitgekomen. In 2000 kreeg FC Augsburg zelfs geen licentie en werd het teruggezet naar het 4e niveau. In een paar jaar tijd is de club opgeklommen naar de 2. Bundesliga, waarin het voor het 3e seizoen op rij zal uitkomen. Vorig seizoen bleef de club ten koste Kickers Offenbach op doelsaldo in de 2. Bundesliga.

Langzaamaan druppelden de toeschouwers het stadion in, behalve in het vak waar de fanatieke aanhang staat, want deze was ruim een half uur voor de wedstrijd al zo goed als vol. Op deze wedstrijd in de 1e ronde van de DFB-pokal waren in totaal 7.596 toeschouwers afgekomen, waarvan een kleine 250 Augsburg fans.

Om 19:30 floot de scheidsrechter voor de aftrap en SC Paderborn liet al meteen weten wat het wilde en dat was winnen! De club snakte naar de eerste overwinning in hun nieuwe thuishaven. Paderborn voetbalde makkelijk en was snel in de omschakeling met leuke voetballers als Kumbela, Guyé-Mien en Mohr. Paderborn kreeg in de 1ste helft enkele goede kansen en mogelijkheden, waaruit ze hadden moeten scoren, maar de 1e helft eindigde zoals het begon 0-0. De favoriet van deze wedstrijd FC Augsburg kon hier niks tegenover stellen en ze mochten hun keeper Neuhaus bedanken dat het met deze stand de rust inging.

De 2e helft bleef Paderborn zeer offensief spelen en kreeg het nog een aantal goede mogelijkheden om op voorsprong te komen, maar ook nu wisten ze het net niet te vinden. Zodoende moest er dus een verlenging aan te pas komen om een beslissing te forceren. In de 1e helft van de verlening zet invaller Güvenisik Paderborn verdiend op voorsprong.

Paderborn blijft niet doorvoetballen en gaat achteroverleunen. FC Augsburg krijgt een paar goede kansen en in de 116e minuut krijgt Paderborn de deksel op de neus, doordat Szabics de bal van dichtbij verschrikkelijk hard in het dak van het doel knalt. In de laatste minuten van de verlenging weten beide clubs niet meer te scoren en draait het uit op penalties.

In de penaltyreeks blijft Augsburg de koelste, 3 van de 4 penaltynemers van Paderborn missen een penalty, waardoor zij in de 2e ronde van de DFB-pokal zullen uitkomen
Na de wedstrijd verliet het teleurgestelde Paderborn publiek de Paragon Arena en wij liepen ook langzaam naar de auto. Helaas is er maar één toegangsweg die vanaf de parkeerplaats naar de snelweg gaat, waardoor we een klein half uurtje bij de auto hebben staan wachten. Rond kwart voor één waren we weer thuis.

Al met al hebben we een leuke pot voetbal gezien, alleen het stadion vond ik weinig aan. De harde kern achter het doel wist toch een prima sfeer te creëeren in hun nieuwe onderkomen. Wat me verder opviel is dat er weinig politie bij deze wedstrijd aanwezig was. Dit is toch iets waar ze in Duitsland niet op bezuinigen.

Statistieken:
Datum: 09 augustus 2008
Wedstrijd: SC Paderborn 09 - FC Augsburg 2-4 (na penalties)
Doelpunten: 102. 1-0 Güvenisik, 116. 1-1 Szabics
penalties: 0-1 Szabics, 1-1 Holst, 1-2 Werner, Damjanovic(SCP) mist, Makarenko(FCA) mist, Krecidlo(SCP) mist, 1-3 Thurk, Güvenisik(SCP) mist
Competitie: DFB pokal 1e ronde, Duitsland
Stadion: Paragon Arena, Paderborn(Duitsland)
Toeschouwers:  7.597
Entree: € 24,=

Foto’s:
Geen opmerkingen:

Een reactie posten