donderdag 27 oktober 2011

07.05.2006 1. FC Union Berlin - SV Babelsberg 03 1-0

Een tour door de voormalige DDR deel 4

De zondag stond de laatste wedstrijd voor ons op het programma. Dde derby tussen 1. FC Union Berlin en Babelsberg 03 uit Potsdam. Dit was de wedstrijd tussen de nummers 1 en 2 uit de Oberliga Nordost. Bij winst van Union Berlin kon Babelsberg alleen op punten nog gelijk komen met Union. Het doelsaldo was al ver in het voordeel van Union Berlin en alleen de kampioen promoveert naar de Regionalliga Nord.

Ver voor de wedstrijd gingen we al richting treinstation Köpenick, omdat we erg nieuwsgierig rondom de aankomst van de Babelsberg fans op station Köpenick. Rondom het station was al een aardige politiemacht aanwezig om de Babelsberg fans op te vangen en ze naar het stadion te begeleiden. Wij zaten bij het station heerlijk in het zonnetje te genieten van ons biertje en langzaam aan kwamen er steeds meer Babelsberg fans op het station aan en een uurtje later kwamen de ultras van Babelsberg aan, de groep waar het de agenten om te doen was.

Na het aanschouwen van de taferelen en het weg zien geleiden van de Babelsberg groep onder een grote politieovermacht besloten wij ook om naar het stadion te gaan. Na een wandeling van een kleine 10 minuten kwamen wij ook bij het stadion, waar al beste rijen voor de ingangen stonden.

Op verzoek van de ticket manager hadden we de kaarten vrijdag al opgehaald en we werden toen hartelijk door hem ontvangen. In de fanshop aangekomen werd ons door de verkoopmedewerker gevraagd of we op de ticket manager wilde wachten, want die had onze kaarten en even later kwam hij met onze kaarten. Hij vond het geweldig dat wij, jongens uit Nederland, een wedstrijd van Union Berlin kwamen bezoeken en hoopte dat we in de toekomst nog een keer een bezoek zouden brengen aan zijn club. Ruim een half uur later gingen we weer weg.

Union Berlin is een absolute träditionsverein. De oorsprong van Union Berlin ligt in 1906. Toen werd de club SC Olympia 06 Oberschöneweide opgericht en spelen 3 jaar onder de vlag van BTuFC Union 1892. In 1910 ontkoppelen ze zich weer van de moedervereniging en uit respect wijzigen ze hun clubnaam in SC Union 06 Oberschöneweide.

Tussen de 2 wereldoorlogen in was het één van de beste clubs van Berlijn en wint het diverse regionale kampioenschappen. In 1923 weten ze zelfs de finale van de Deutsche Meisterschaft te halen, maar deze gaat met 3-0 verloren tegen Hamburger SV.

Net als vele organisaties en sportclubs werd ook deze club ontbonden, maar eind 1945 werd SG Oberschöneweide opgericht. Na een dramatisch seizoen degradeerde de club, maar dat seizoen promoveerde de club als SG Union 06 Oberschöneweide naar de nieuw opgerichte Oberliga Berlin.

In het seizoen 1949/50 eindigde de club op de 2de plaats in de Oberliga Berlin en had zich daardoor gekwalificeerd voor de nationale eindrondes. Echter, door het escaleren van de Koude Oorlog verbood de Sovjetautoriteiten de club om deel te nemen aan deze eindronde. Hierop vluchtte een groot aantal spelers en wat coaches naar het Westen van Berlijn en richtte de club SC Union 06 Berlin op. De spelers die in het oosten bleven gingen verder onder de clubnaam Union Oberschöneweide.

Tot de komst van de Berlijnse Muur in 1961 was SC Union 06 Berlin razend populair en speelde de club voor grote supportersaantallen in het Olympiastadion. Momenteel speelt de club als Union Berlin 06 in één van de lagere klassen in Berlijn.

De oostelijke club onderging enkele naamsveranderingen: BSG Motor Oberschöneweide(1951), SC Motor Berlin(1951), TSC Oberschöneweide(1957), TSC Berlin(1963). In 1966 werd de clubnaam gewijzigd naar 1. FC Union Berlin. De club werd de populairste club van Oost-Berlijn en was de aartsrivaal van de Stasi-club BFC Dynamo. De club wist echt nooit kampioen te worden van de DDR, maar wisten wel 1x beslag te leggen op de FDGB-pokal door Carl-Zeiss Jena in de finale met 2-1 te verslaan. In 1986 weten ze de finale ook te halen, maar verliezen ze met 5-1 van 1. FC Lokomotive Leipzig.

Na de val van de Muur komt de club, net als vele andere voormalige DDR-clubs, in de financiële problemen. De club weet 2x kampioen(1992/93 en 1993/94) te worden van de Regionalliga, maar door het weigeren van een licentie promoveert de club niet naar de 2. Bundesliga.

In 2000 vind de club weer een sponsor en gaat het de club weer voor de wind. In het seizoen 2000/01 wordt club zeer makkelijk kampioen van de Regionalliga Berlin en promoveert het naar de 2. Bundesliga. Ook wist Union dat seizoen de finale te halen van de DFB-pokal, maar moest het haar meerdere erkennen in Schalke 04. Het seizoen erop mag Union uitkomen in de UEFA-cup, na de 1ste ronde te hebben overleefd door het Finse FC Haka Valkeakoski te verslaan wordt het in de 2de ronde uitgeschakeld door Litex Lovech uit Bulgarije.

In het seizoen 2003/04 degradeert de club naar de Regionalliga Nord en het seizoen erna(04/05) degradeert het meteen weer. Zodoende komt de club in het seizoen 05/06 uit in de Oberliga-Nordost(4de divisie Duitsland). Dat jaar weet Union met veel overmacht kampioen te worden en komt het in het seizoen 06/07 uit in de Regionalliga Nord. Door een 12de plaats afgelopen seizoen komt Union in het seizoen 07/08 weer uit in de Regionalliga Nord.

Het duurde een kleine 20 minuten voordat we eindelijk door de controle door waren en we de staantribune konden betreden. Wat een prachtig stadion, heerlijk gewoon! Het stadion bestaat uit 3 grote onoverdekte staantribunes die aan elkaar verbonden zijn en nog een kleine zittribune aan één van de lange zijdes. Het scorebord was voor een hokje in één van de hoeken op de onoverdekte tribunes en de stand moest met houten borden gewijzigd worden. Te hopen dat ze nog jaren in dit stadion mogen spelen. Op de wedstrijd waren ruim 9.000 toeschouwers afgekomen en dat voor een duel in de 4de divisie van Duitsland een teken dat Union Berlin nog een echte volkclub is en de paar honderd Babelsberg supporters stonden ook al in het gastenvak.

Zelf stonden we op de onoverdekte staantribune aan de lange zijde en hadden we een goed zicht op het veld. Zonnetje op ons kop(was een graadje of 27 in de schaduw die dag) en een relaxt sfeertje kon de wedstrijd beginnen. De spanning was van de spelers en een groot aantal supporters af te lezen, maar na het laatste fluitsignaal konden de armen in de lucht. Union Berlin had met 1-0 gewonnen en directe concurrent Babelsberg kon alleen op punten nog gelijk komen. Dus na het laatste fluitsignaal was er nog een bescheiden feestje op de tribunes.

Statistieken:
Datum: 7 mei 2006
Wedstrijd: 1. FC Union Berlin – Babelsberg 03 1-0
Doelpunten: 30. 1-0 Benyamina
Competitie: Oberliga Nordost,
Stadion: Stadion an der alte Försterei,Berlijn(Dui)
Toeschouwers:  9.278
Entree: € 7,=

Foto’s:Geen opmerkingen:

Een reactie posten