vrijdag 30 maart 2012

21.10.2007 Austria Wien - Rapid Wien 2-2

Van mijn vriendin kreeg ik voor mijn verjaardag een weekend Wenen cadeau inclusief het bezoek aan een voetbalwedstrijd. Met andere woorden ik mocht uitzoeken welk weekend we naar Wenen zouden gaan! Na een blik op de fixtures van de Oostenrijkse competitie zag ik dat de topper tussen Austria en Rapid op 21 oktober in het Franz Horr Stadion gespeeld zou worden. De 2 meest succesvolle clubs van Oostenrijk en aartstrivalen tegen elkaar!

De bezoeker, Rapid Wien, is de meest succesvolle club in de historie van het Oostenrijkse voetbal. De club werd in 1898 opgericht als Erster Wiener Arbeiter Fussball Club en is één van de oudste clubs van het land. 8 maanden na de oprichting, op 8 januari 1899 was er een crisisoverleg vanwege de beroerde prestaties in de eerste 8 maanden. Er werd besloten om de naam van de club te veranderen naar Sportclub Rapid, naar het voorbeeld van het Berlijnse Rapide 93. Hierdoor is deze datum de officiële oprichtingsdatum van de club.

In het seizoen 1911/12 werd het eerste officiële Oostenrijkse kampioenschap georganiseerd en Rapid mocht zich als eerste landskampioen van Oostenrijk kronen. In totaal is de club 32x kampioen van Oostenrijk geworden. Daarnaast wist de club 14x de Oostenrijkse beker te winnen. Rapid was ook de eerste club die de Oostenrijkse beker won, dit was in 1919. De club wist 4x beslag te leggen op de Oostenrijkse supercup en was 2x winnaar van de Mitropa Cup(1930 en 1951). De Mitropa Cup was één van de eerste Europese voetbaltoernooien voor clubs. In 1927 werd cup opgericht als bekertoernooi voor de beste clubs van de landen van Midden-Europa. Bulgarije, Hongarije, Italië, Joegoslavië, Oostenrijk, Roemenië, Tsjechoslowakije en Zwitserland waren de landen die deelnamen aan dit bekertoernooi. Verder bereikte de club 2x de finale van de Europacup-II. In het seizoen 1984/85 verloor het de finale van Everton en in het seizoen 1995/96 moest de club het onderspit delven tegen Paris Saint-Germain.

Austria Wien werd in 1911 officieel opgericht als SV Wiener amateure, maar is een afscheiding van Vienna Cricket and Footballclub. Nadat het profvoetbal werd ingevoerd in Oostenrijk was de naam Amateure niet meer van toepassing en fuseerde de club op 28 november 1926 met de sportvereniging Austria Wien, welke nog niet over een voetbalafdeling beschikte.

Na Rapid Wien is Austria de meest succesvolle club van Oostenrijk. De club werd 23x landskampioen en wist 27x de beker te winnen. Daarnaast wist de club 6x de SuperCup te veroveren en evenals Rapid Wien wist het 2x de Mitropa Cup te winnen. In het seizoen 1977/78 bereikte het de finale van de EC-II, maar Anderlecht was een maatje te groot.

Na een ochtend rondgehangen te hebben bij Schlöss Schonbrunn gingen we richting het Franz Horr Stadion. We namen de U-bahn en moesten bij de laatste halte uitstappen. Vervolgens moesten we een lange straat uitlopen en zouden we vanzelf bij het stadion komen. Na een wandeling van een kleine 20 minuten kwamen we aan bij een grote verkeersrotonde, waar het wemelde van de politie. Links van ons zagen we het stadion. We staken de straat over en zagen aan de overkant een sporthal(ijshockeystadion?) waar op het terras de harde kern van Austria stond, met tegenover hun een grote groep agenten. Aan de overkant, waar wij langs liepen was een tankstation en hier stond een grote groep Rapid fans. De aanwezige agenten waren erg nerveus, vanwege dit tafereel. Wij liepen rustig verder en liepen naar het punt waar we onze kaarten op konden halen. Dit ging allemaal erg vlot, alleen was het stadion nog niet open. Dus eerst rustig de verplichte souvenirs gehaald.

Nadat de hekken van het stadion open gingen, deden we ons eerst tegoed aan een heerlijke bratwurst voordat we onze plek opzochten. Wij hadden kaarten voor de Nordtribune, vlak naast West tribune waar de harde kern van Austria Wien stond. Tegenwoordig is het gastenvak op de West tribune en staat de harde kern van Austria op de Ost tribune. Toen wij er waren stond op de plek van de huidige Ost-tribune een noodtribune voor de bezoekers.

Wij dachten dat we vroeg waren, maar het was ruim voor aanvang van de wedstrijd al goed druk bij het stadion. De 283e Wiener derby was dan ook al enkele weken stijf uitverkocht. Ruim een half uur voor de wedstrijd zat het Franz Horr stadion bomvol. De ultras van Austria waren nog druk bezig met de laatste voorbereidingen voor hun acties rondom de wedstrijd.

Bij de spelersopkomst was te zien dat de supportersgroepen flink hadden uitgepakt. Aan de kant van Austria werden een groot doek ontrold en in het uitvak gingen tientallen bandieries de lucht in en werden vele fakkels ontstoken. Daarnaast hadden de supporters van Rapid ook lichtkogels bij zich en met deze ballen probeerde ze de spelers en ballenjongens van Austria te raken. De sfeer zat er dus meteen lekker in.

Voor het voetbal hoef je niet naar Oostenrijk, maar de sfeer was fantastisch! Ook op het veld hadden de spelers door dat het om een derby ging en werd er op het scherpst van de snede gespeeld. Toch trok de scheidsrechter maar één gele kaart, waar hij er wel meer had kunnen trekken. Al had hij de wedstrijd prima onder controle.

Austria kwam beter uit de startblokken met een paar goede mogelijkheden, maar na 8 minuten wist Rapid uit het niets te scoren. De keeper van Austria was kansloos bij een schot van een meter of 20. Halverwege de eerste helft kwam Austria terecht op gelijke hoogte. Na wat mogelijkheden was de eerste echt grote kans ook raak. Austria kreeg nog wat kansen, maar wist het net niet te vinden, waardoor de teams met een 1-1 tussenstand gingen rusten.Trainer Peter Pacult van Rapid werd op slag van rust nog naar de tribune gestuurd.

Naast mijn vriendin zat de 1e helft een jongen met zijn Rapid vlag te zwaaien en enkele personen konden dit niet waarderen, want in de rust werd deze afgepakt en in de fik gestoken. Mijn vriendin zei al: moet dit weer naast mij gebeuren! Voor aanvang van de 2e helft werd er nog een doek ontrold bij de Austria fans wat een vervolg was op de tifo actie van voor de 1e helft. De 2e helft was een vervolg van de 1e helft. Rapid wachtte af en liet Austria het spel maken. Austria kreeg nog wel wat mogelijkheden, maar toch was het Rapid die 20 minuten voor tijd op voorsprong kwam. Groot feest in het uitvak!

Even later was er nog een apart tafereel. Naast het uitvak achter het doel was in de hoek een graswal waar een stuk of 40 agenten stonden. Op een gegeven moment vloog een grote groep Rapid fans van de tribune en vielen de totaal verbouwereerde agenten aan. De agenten verdedigde zich, deden de helmen op, maar zo snel de Rapid fans kwamen zo snel waren ze ook weer op de tribune.

Na de 1-2 had Rapid de mogelijkheid om op 1-3 te komen, maar de bal werd van de lijn gehaald. Austria ging nadrukkelijk op zoek naar de gelijkmaker en 5 minuten voor tijd werd het team beloond met de 2-2. De thuisclub kreeg nog 2 goede mogelijkheden om de 3-2 te maken, maar wist deze niet te benutten. Hierdoor bleef het 2-2, waar beide teams mee konden leven.

Na de wedstrijd hield de politie alles strak gescheiden en wij zochten een tentje op om ons magen te vullen. We hebben ons prima vermaakt in het Franz Horr Stadion!

Statistieken:
Datum: 21 oktober 2007
Wedstrijd: Austria Wien - Rapid Wien 2-2
Doelpunten: 8. 0-1 Kulovits, 22. 1-1 Sariyar, 70. 1-2 Bilic, 85. 2-2 Aigner
Competitie: Bundesliga(Oos)
Stadion: Franz Horr Stadion, Wenen(Oos)
Toeschouwers:  10.800
Entree: € -,=

Foto’s:



                                                                       De Rapid fans