dinsdag 3 april 2012

25.05.2006 VW Hamme - KVSK United 2-1



Vanuit Kapellen is het een kleine 3 kwartier naar Hamme. Ruim 3 kwartier voor aanvang van de wedstrijd parkeerde we de auto op de parkeerplaats van de plaatselijke bouwmarkt. Dit bleek gereserveerd te zijn voor de fans uit Lommel, maar er stond verder niemand, dus vonden wij het wel prima. Lon bleef in de auto achter, want hij voelde zich totaal niet lekker(was hij toch niet zo gecharmeerd van het kunstwerk eerder die dag?).

Arjen en ik gingen op zoek naar de kassa’s. Deze werden snel gevonden en we kochten 2 staanplaatsen. Na de aankoop van onze entreebewijzen werden we meteen door een stuk of 10 agenten omsingeld en werd de vraag gesteld wat we hier kwamen doen. We gaven aan dat we eigenlijk naar een volleybalwedstrijd wilde, maar dat er die dag niet was en we maar besloten hadden om naar de voetbal te gaan.

De heren waren wat nerveus en we stonden daar maar, dus ik vroeg wat nou de bedoeling was. Één van de agenten vroeg waar we vandaan komen en we gaven als antwoord IJmuiden. Nadat we hadden uitgelegd waar dat lag vroeg hij of het niet wat ver was voor een voetbalwedstrijd. We hebben maar gezegd dat wij zelf wel bepalen wat ver is en wat niet. Als repliek vroegen we maar waarom de heren nou zo nerveus zijn. Ze hadden verhalen gehoord dat een groep PSV hooligans met KVSK zou mee komen. Daarna was het weer stil en wisten ze niet wat ze met de situatie aan moesten.

Uiteindelijk hebben we de heren zelf aangeboden om onze paspoorten te zien en dit vonden ze een goed idee. Na een minuut naar onze legitimaties te hebben gestaard zeiden we maar schrijf onze namen en geboortedatums op en laat ons naar binnen. Ook dit vonden de heren een goed idee en schreven het in hun boekje. Eindelijk konden we Gemeentelijk V-W Stadion betreden.

Het stadion heeft aan één zijde een overdekte zittribune en aan de overzijde een overdekte staantribune. Vanaf de staantribune zouden wij de wedstrijd bekijken. Verder heeft het achter beide doelen 2 onoverdekte staantribunes.

De thuisclub opgericht in 1908 als Vigor Hamme, fuseerde in 1973 met de Jonge Wuitens. De clubnaam werd gewijzigd naar Vigor Wuitens Hamme. Tot 1997 pendelde de club vooral tussen de 3e klasse en de eerste provinciale, maar toen wist het te promoveren naar de 2e klasse. Na één seizoen degradeerde het weer naar de 3e klasse. Vervolgens was de club in de 2 daaropvolgende seizoenen dicht bij promotie, maar in het 3e seizoen lukte het om te promoveren naar de 2e klasse. Dit seizoen(2005/06) wist de club een periodetitel te winnen en daardoor doet het nu mee aan de eindronde.

De tegenstander KVSK United werd in 2003 opgericht. Het is een fusie tussen KVV Overpelt(ook wel bekend als Overpelt Fabriek) en Lommel SK, nadat Lommel SK na een faillissement door de bond geschrapt werd. KVV Overpelt heeft 50 jaar in de nationale reeksen gespeeld met als hoogtepunt enkele seizoen in de 2e klasse. Lommel SK wist in 2001 de Belgische bekerfinale te halen en in 1997 en 1998 de Intertoto Cup. De fusieclub begon in 2003 in de 3e klasse en na 2 seizoenen promoveerde het naar de 2e klasse. De club speelt haar wedstrijden in het stadion van Lommel.

KVSK United wist in het seizoen 2005/06 de eerste periodetitel te pakken en 3 speelronden voor het einde van de competitie had het 4 punten voorsprong op concurrent Mons(Bergen). Die speelronde verloor Lommel van Kortrijk, waardoor Mons tot op één punt naderde. Op de laatste speeldag moest het de titel veilig stellen bij OH Leuven, maar verloor met 2-1. Mons wist bij Dessel te winnen, waardoor het kampioen werd van de 2e klasse en KVSK United moest zien te promoveren via de eindronde. Andere tegenstanders in de eindronde zijn Lierse SK en Verbroedering Geel.

Dit was de 2e speeldag en op de 1e speeldag had Hamme verloren bij Lierse en KVSK thuis gelijkspeeld tegen Verbroedering Geel. De eindronde was dus net begonnen en alles lag dus nog open.

Zoals eerder geschreven namen Arjen en ik plaats voor de overdekte staantribune. Hier konden we prima leunend op het stenen muurtje van de boarding de wedstrijd bekijken. Onze nieuwe vrienden, de flikken, namen een paar rijen achter ons plaats. Uiteraard groeten we de heren vriendelijk. Op de wedstrijd waren naar onze schatting ongeveer 2.000 toeschouwers afgekomen, waarvan enkele tientallen in het gastenvak stonden. Volgens ons stonden hier geen hooligans uit Eindhoven tussen.

Wij moesten alweer lachen om het volgende tafereel. Het Belgische voetballand was alweer een tijdje in zijn greep, omtrent het omkoopschandaal en waar wordt het arbitrale trio door gesponserd? Jawel, de Bingo Loterij!

De wedstrijd was ondertussen begonnen en kabbelde rustig voort onder een mooi voorjaarszonnetje. In het stadion hing een gemoedelijke sfeer en de heren op het veld wisten in de eerste helft het net niet te vinden.

Wij haalde een versnapering en nadat we terug kwamen vertrokken onze vrienden. Maar niet getreurd nog geen vijf minuten later was de vervanging er al. Een even grote groep, in burger gekleed trachtte ons onopvallend in de gaten te houden, maar ze hadden wel allemaal een opvallend wit ding in hun oren. Ook deze heren begroeten we vriendelijk.

De 2e helft was een stuk leuker, dan de eerste! Hamme kwam na een uur spelen terecht op voorsprong, maar tien minuten later maakte KVSK United gelijk. De slotfase was om te smullen. Vijf minuten voor tijd kreeg Hamme een penalty en deze werd feilloos ingeschoten. Hamme wist in de slotfase de overwinning over de streep te trekken en konden meer dan terecht 3 punten bijschrijven.

De spelers van KVSK waren slechte verliezers en belaagden de scheidsrechter en tegenstanders. Ook in het uitvak konden enkele heren het verlies slecht verwerken en gingen het veld op, maar een steward/agent met hond was daar al snel bij. De KVSK fans werden even flink aangepakt. Na dit te hebben aanschouwd gingen wij het stadion uit.

We moesten bij de hoofdingang naar rechts, het straatje uitlopen en dan weer naar rechts. Een meter of 100 verder was aan de linkerkant een straatje naar de parkeerplaats. Wij liepen het stadion uit en rechts van ons aan het einde van de straat stonden onze vrienden van de 2e helft ons te filmen. Wij zwaaiden vriendelijk naar de camera en liepen de hoek om. Een meter of 100 verder bij de ingang van de parkeerplaats was een beste vechtpartij tussen een man of 10. De flikken hadden niks door en bleven ons maar filmen. We besloten om eens naar de agenten te lopen, die totaal verbaasd waren. Wij vroegen aan de heren wat voor hun nu interessanter waren: Wij 2en die een voetbalwedstrijd bezochten of die 10 man die elkaar de hersenen insloegen. Ze vroegen wat we bedoelde en wezen lachend naar de knokpartij. De heren hadden echt niks door en waren totaal verbouwereerd. Binnen een minuut kwamen overal agenten vandaan. Wij liepen naar de auto en verlieten lachend het plaatsje Hamme.

Statistieken:
Datum: 25 mei 2006
Wedstrijd: VW Hamme – KVKS United 2-1
Doelpunten: 61. 1-0 de Smet, 70. 1-1 Kalulika, 85. 2-1 Versyp(pen)
Competitie: Eindronde 2e klasse(België)
Stadion: Vigor Wuiten Stadion, Hamme(Bel)
Toeschouwers:  ?
Entree: € 10,=

Foto’s:



















25.05.2006 Royal Cappellen - Olympic Charleroi 1-4




Soms heb je van die dagen dat je je verveelt en niet weet wat je moet doen. Hemelvaartsdag in 2006 was zo’n dag. Op msn zaten twee vrienden van me die hetzelfde hadden. Na wat op internet gezocht te hebben zagen we dat er in België gewoon gevoetbald werd in de verschillende eindrondes. We kozen voor de dubbel Cappellen – Olympic Charleroi(return halve finale, eindronde 3e klasse) en VW Hamme – KVSK United(eindronde 2e klasse).

Met de auto haalde ik Lon en Arjen op en nog geen 2 uur later waren we bij het stadion van Royal Cappellen, stadion Jos van Wellen. Het stadion bestaat uit een overdekte tribune aan de lange zijde. In het midden van deze tribune zijn de zitplaatsen en aan de zijkanten ervan overdekte staantribunes. Achter het zitgedeelte is de kantine gevestigd, met prima uitzicht op het veld. Aan de overkant is een lage onoverdekte staantribune, welke gereserveerd was voor de fans uit Charleroi. Achter één kant van het doel is een kleine verhoging en achter de andere kant is een reclamewand gevestigd.

Royal Cappellen, met stamnummer 43, werd in 1906 opgericht als afscheiding van Victoria FC, een andere club uit het plaatsje. De club ten noorden van Antwerpen heeft nooit een grote rol van betekenis gespeeld in het Belgische voetbal. Wel heeft en nog enkele seizoenen in de 2e klasse van België gespeeld. Één van de bekendste voetballers die het shirt van de rood-gelen heeft gedragen is de Nederlander Michel van de Korput.

De tegenstander, Olympic Club de Charleroi(stamnummer 246), werd in 1911 opgericht.
In 1937 wist het te promoveren naar de 1e klasse van België, waar het in 1947 2e werd achter RCS Anderlechtois. Vanaf het seizoen 1947/48 kreeg de club in de 1e klasse te maken met buurman Royal Charleroi SC. In 1955 degradeerde de club naar de 2e klasse, om na een seizoen weer terug te keren. In de seizoenen er na kon het geen vuist maken in de 1e klasse en in 1963 degradeerde de club weer naar de 2e klasse.

Buiten de seizoen 1967/68 en 1974/75(beide seizoenen in de 1e klasse) speelde het tot 1981 onafgebroken in de 2e klasse. In 1981 degradeerde de club naar de 3e klasse en 3 jaar later zelfs naar de 4e klasse. Na 2 seizoenen promoveerde de club weer naar de 3e klasse. In 1995/96 wist de club weer naar de 2e klasse te promoveren, maar ze hielden het er maar één seizoen vol. Sindsdien speelt de club in de 3e klasse.

In 2000 fuseerde de club met RA Marchienne en werd de clubnaam verandert in Royal Olympic Club de Charleroi-Marchienne. De clubkleuren van de club zijn zwart-wit, evenals die van stadsgenoot Royal Charleroi SC.

Er stond vandaag nog aardig wat op het spel, want de heenwedstrijd in Charleroi was in een brilscore geëindigd. De winnaar zou de week erna in de finale uitkomen voor promotie naar de 2e klasse. Uit Charleroi waren een paar honderd supporters het team achterna gereisd om Les Dogs te ondersteunen. Op de thuistribunes waren ongeveer 1.000 tot 1.500 fans aanwezig.

Charleroi nam meteen het initiatief en na 9 minuten wist de spits van Charleroi een pingel te versieren en deze werd feilloos ingeschoten, 0-1. Groot feest in het gastenvak en het team kwam de rest van de 1e helft niet meer in de problemen.

Wij zaten ondertussen al achter het glas in de kantine om de wedstrijd van daar met een pintje te bekijken. In de rust zochten we de toiletten op. Het was vrij druk en Lon zag dat één van de toiletten vrij was en ging daar in. Binnen 2 seconden was hij er alweer uit. Een voorganger was zo creatief geweest om de muren te versieren met zijn uitwerpselen, apart volkje die Belgen……. Dat beloofde nog wat vandaag….

We lieten de kantine voor wat het was en zochten ons stekkie van de 1e helft achter het doel weer op. De 2e helft kwam Olympic Charleroi niet meer in de problemen en ze bouwde de voorsprong uit naar een 0-2 voorsprong. Uiteindelijk eindigde de wedstrijd in een 1-4 overwinning voor de Walloniërs, waardoor zij zich hadden geplaatst voor de finale van de eindronde van de 3e klasse.

Wij gingen vlak voor het einde van de wedstrijd weg om op zoek te gaan naar Hamme voor onze 2e wedstrijd van de dag.

Statistieken:
Datum: 25 mei 2006
Wedstrijd: Royal Cappellen – Olimpic Charleroi 1-4
Doelpunten: ?
Competitie: halve finale eindronde 3e klasse(België)
Stadion: Stadion Jos van Wellen, Kapellen(Bel)
Toeschouwers:  ?
Entree: € 10,=

Foto’s: